Translate

četvrtak, 5. lipnja 2014.

Malo o kuhanju i jedan receptić - pekmez od jagoda iz pekača kruha :-)


Glavni razlog zbog kojeg do sada na blogu nisam pisala o hrani, je, najiskrenije, moja lijenost da ono što je skuhano/ispečeno/pripremljeno i fotografiram. Eto.
Što se samog kuhanja tiče, trenutno ga doživljavam kao obavezu. U kući nas je pet (mama, tata, brat, dragi i ja), a kako trenutno ne radim, najmanje što mogu je, skuhati ručak. Kako svi volimo papati, količine potrebne za jedan obrok nisu male. Iz tog razloga nemam volje nešto puno eksperimentirati...a ako i zaribam, puno će usta ostati gladno:-)
No, ono što me istinski veseli je, pečenje/pripremanje slatkog i slanog.
Za početak, evo jednog sezonskog recepta - za pekmez od jagoda, uz malu napomenu, ovaj je slagan u pekaču za kruh. Jednostavnije ne može.




Pekač kruha imam nekoliko godina, a kako ima i program za pekmez, šteta je bila ne isprobati ga.
Budući da na mom pekaču taj program traje 1 sat i 20 minuta, voće se ne raspadne kao kod klasičnog kuhanja. Dakle, koliko ga usitnite, ili ostavite krupno, takvo će biti i nakon što je pekmez gotov.
Potrebno vam je:
- 1,5 kg očišćenih jagoda
- 0,75 kg šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 želin
- sok od 1 limuna

Tim redosljedom stavljam sastojke u pekač.
Od navedenih sastojaka ispadne 6 manjih staklenki pekmeza. Možda još mala napomena...staklenke sam oprala i sterilizirala - stavila u hladnu pećnicu na 100 stupnjeva, 20 minuta. Naštimam si tako da mi pekmez i staklenke budu gotovi u isto vrijeme. Čim je gotov, pekmez ulijem u staklenke, i to je to.
Dogodi se da se nakon kratkog vremena jagode podignu gore - potrebno je nekoliko puta malo protresti staklenku, ili nakon otvaranja staklenke, a prije konzumiranja, žličicom promiješati pekmez, kako bi voće bilo ravnomjerno raspoređeno.
Ako imate kakvih pitanja, stojim na raspolaganju:-)



Nema komentara:

Objavi komentar